• Home
  • Noorder Rondritten

Tweets

Noorder Rondritten

In 1940 bestond de Noorder IJsbond vijftien jaar. Ter gelegenheid van de viering van het derde lustrum van die bond, die op 24 december 1924 in Onderdendam het levenslicht zag, werden plannen gemaakt een enigszins met de Elfstedentocht te vergelijken schaats- evenement in het noorden van Groningen te organiseren. Zo kwam de 150 km lange tocht door twee steden - Groningen en Appingedam - en 27 dorpen tot stand. De naam Rondritten werd gekozen vanwege het grillige en variabele parcours. Alles was rond, alleen het ijs nog. En dat kwam vrijwel op bestelling. Precies in het derde lustrumjaar kon de eerste tocht van 144 km, met ook een toertocht van 72 km, worden georganiseerd.De eerste zeven tochten gingen van start in Winsum. Na een lange ’rustperiode van ruim 22 jaar’ werd de tocht in 1985 weer georganiseerd. Start en finish waren vanaf dat jaar in Baflo. Bij de eerste tocht deed men Kloosterburen niet aan en was de tocht 144 kiometer. Later werd Kloosterburen vervangen door Hornhuizen.De rit werd tot nu toe elf keer verreden, de eerste op 8 januari 1940 en de laatste precies 57 jaar later op 8 januari 1997. De start en finish van de wedstrijd was t/m 1963 - de eerste zeven tochten - in Winsum en daarna in Baflo.

De eerste Noorder Rondritten

De eerste Noorder Rondritten werden gehouden op 8 januari 1940 en betekende een start van een legendarische reeks ritten door het Groninger land. Winnaar werd de heer Gerrit Duiker in een tijd van 7.41 uur en winnares bij de dames was mevr. Betsie van der Ploeg in een tijd van 10.37 uur.

Voor het laatst in 1997

In 1997 werd de tocht voor de laatste keer verreden. De winnaar van deze editie was Arnold Stam uit Sprang-Capelle die na een spannende strijd na 4 uur en 43 minuten als eerste over de meet ging. Hiermee was hij bijna 3 uur sneller dan Gerrit Duiker in 1940. Winnares werd Neeke Smit in een tijd van 5.45 uur. 

Noorder Rondritten wordt gesteund door: